Geschiedenis

Sinds 1 november 2012 is kazerne Anton samengevoegd met kazerne Rudolf . Lees hier de geschiedenis van beide kazernes.

Geschiedenis kazerne Anton
Kazerne Anton begon in 1969 in een noodgebouw in het Aanloopcentrum van de toen gloednieuwe wijk Bijlmermeer. In dat aanloopcentrum zaten de eerste winkels en de gemeentelijke diensten en bedrijven, die voor de eerste bewoners onmisbaar waren. Er was ook een politiepost. De kazerne kreeg de codeletter ‘A’ naar dat Aanloopcentrum, ongeveer ter hoogte van het huidige sportcomplex.

anton.jpg (36 Kb)

De oude kazerne van Anton aan de Flierbosdreef.

 
De mannen van ‘Anton’ werden ware deskundigen op het gebied van de bereikbaarheid in de chaotische stratenloop van de nieuwe wijk. Een hele tijd reden ambulances die in het stadsdeel moesten zijn naar de kazerne, vanwaar ze door de brandweer verder gegidst werden. Het rijden in de Bijlmermeer was soms zó ingewikkeld, dat men nog een tijdje geëxperimenteerd heeft met twee terreinwagens, waarvan één de autospuit en de ander de hulpverlenings- en slangenwagen was. Het noodgebouw heeft ruim 25 jaar dienst gedaan en in 1985 kon men verhuizen naar het veel ruimere gebouw aan de Flierbosdreef, naast de politie. Daar was ook ruimte om een autoladder te plaatsen.

Qua inzet is Anton beroemd om zijn containerbranden en liftstoringen, om menig grote brand in Zuidoost, Diemen en Duivendrecht, maar vooral door de Bijlmerramp, waarvan een aantal brandweerlieden getuige was van achter het kantineraam.

Het stadsdeel is behoorlijk gegroeid sinds de eerste bewoners van 1969. Er kwam een tweede kazerne en ook de politie kreeg al snel ruimtegebrek, zodat men de brandweerkazerne Anton graag bij het politiebureau betrok. In afwachting van een definitieve locatie is er een tijdelijk gebouw neergezet, aan de Daalwijkdreef op de hoek van Eekholt, nét over de gemeentegrens met Diemen.

Geschiedenis kazerne Rudolf

 rudolf.jpg (64 Kb)

De oude kazerne Rudolf, ooit ook aan de rand van de stad, op de Rozengracht

Hoewel de kazerne Rudolf aan het Remmerdenplein pas een kleine twintig jaar oud is, heeft de naam ‘Rudolf’ een veel langere historie. Bij de oprichting van de beroepsbrandweer in 1874 was er in de Rozenstraat een gebouwtje, dat ingericht was als hulpwacht. Na 20 jaar werd dat vervangen door een nieuwe kazerne aan de Rozengracht, die gebouwd was bij de nieuwe brug over Buitensingel bij de toen nieuwe De Clercqstraat. Dat gebouwtje aan de Rozengracht staat er nu nog en in de brug bij het pand is nog een fraai ornament van Hildo Krop opgenomen met een brandweerman. Daarmee is de herkomst van de letter ‘R’ verklaard. Toen om de hoek van het oude ‘R’ de nieuwe kazerne Hendrik gebouwd werd, was het de bedoeling dat de bezetting van Rudolf naar een nieuwe kazerne in Amsterdam-Zuidoost zou gaan. Door de bezuinigingen in die jaren is dat tweeëneenhalf jaar vertraagd en de nieuwe Rudolf ging pas in 1988 open.

Als de geschiedenis van oud-Rudolf wordt meegerekend zijn er natuurlijk talloze grote branden in het centrum en west te memoreren, maar ook nieuw-Rudolf kent al een eigen rijke operationele geschiedenis met de vele branden in industrieterreinen en scholen in Zuid-Oost. Tijdens de Bijlmerramp in 1992 moest men tandenknarsend op post blijven, omdat de autospuit net een half uur daarvoor defect was geraakt, maar na een spoedreparatie kon men uiteindelijk ook ingezet worden. Ook talloze hulpverleningen op de snelwegen in het zuiden en oosten van Amsterdam staan op naam van Rudolf. In 2007 moest de kazerne een aantal maanden gesloten worden wegens personeelsgebrek maar sinds december 2007 is Rudolf weer ‘alive and kicking’.